aloe vera

Aloe vera poznana že tisoče let

Do en meter visok grm s sočnim steblom in mesnatimi listi, ki so temno zelene barve in okrašeni s sivkasto tanko voščeno prevleko, je afriškega izvora in se imenuje aloe vera. Že stara ljudstva, kot so Sumerci, stari Egipčani, Rimljani, Perzijci in drugi, so ugotovili, da lahko aloe vero uporabijo za več stvari, predvsem za razna mazila in napitke, ki pripomorejo k boljšemu telesnemu počutju. Izdelki, katerih glavna sestavina je aloe vera, so gel, krema, losjon, napitki, kapsule in še več. Ti izdelki se ločujejo glede na to, ali so namenjeni za notranjo uporabo ali zunanjo uporabo. Kakovosten aloe vera gel je namenjen le zunanji uporabi.

Aloe vera le za zunanjo uporabo

To pomeni, da ga posameznik ali posameznica lahko nanese le na kožo, ne sme pa ga zaužiti. Pomagal bo pri blagih opeklinah, vnetjih ali modricah. Za to, da se lahko iz rastline aloe vera gel iztisne, mora biti rastlina stara nekaj let. Gel se iztisne iz mesnatih listov aloe vere. Gel, ki se pridobi iz nekaj let stare rastline zdravilno učinkuje na različne poškodbe kože, pike insektov, mehurje, ki so posledica lažjih opeklin. Pomaga tudi pri ozeblinah, alergičnih reakcijah, aknah, ekcemih, rozaceji, psoriazi. Gel z glavno sestavino aloe vera bo obvezna oprema najstnikov, ki jih morijo mozolji in akne.

Aloe vera ohranja mladosten videz

Na opekline naj bi aloe vera delovala hladilno in naj bi pospešila celjenje in obnovo kože. Po britju nog ali depilaciji z voskom je priporočljiv nanos. Britje in depilacija z voskom kožo razdražita, pri britju pa na koži nastane veliko mikro ureznin. Aloe vera bo takšno kožo ohladil, pomiril, preprečil pa bo rast bakterij. To bo nadalje preprečilo vraščanje dlak, ki so zelo boleče in se dolgo celijo ter onemogočijo nošenje kratkih hlač, kar je izredno neugodno, ko začne naraščati temperatura. Vsekakor ne bo odveč, če bo v omarici z zdravili tudi aloe vera, saj je očitno, kako vsestransko uporabna je.