Avtomehaniki in njihov poklic

Delo avtomehanikov je eno izmed tistih del, ki jih bomo potrebovali še dolgo dolgo časa. V tem članku pa si bomo na hitro ogledali opis poklica.

Delo avtomehanikov je lahko kar precej fleksibilno, čeprav imajo vedno opravka z avtomobili. Področje dela avtomehanikov obsega popravila in vzdrževanje različnih tipov vozil. Popravljajo vse od osebnih vozil nizkih cenovnih razredov, do tistih, ki si jih lahko privoščijo le redki, tovornih vozil, motornih vozil, kmetijskih vozil in vseh stvari, ki se mehansko gibajo na dveh ali več kolesih.

Če se boste odločili za delo avtomehanika, se boste pri delu srečali tudi s kar nekaj orodji, ki jih boste morali dodobra spoznati. To so centrirni stroji, batni kompresorji, dvigala za avto, moment ključ, refraktomer, snemalci ležajev ter še kaj. Najlažje boste do poklica avtomehanika prišli tako, če se boste izšolali na kateri izmed srednjih strojnih šol po Sloveniji. Tam lahko izberete posebne smeri, ki vas usmerijo v ta tip dela. Je pa tudi kar nekaj avtomehanikov samoukov, ali pa so znanje pridobili z delom v avtomehanični delavnici, ki so ga nato v prihodnosti nadaljevali.

Vsekakor ni bojazni, da bi na tem področju zmanjkalo dela. Če boste pri svojem delu uspešni, se bo med ljudmi to razvedelo, saj jih velika večina svoja vozila rada vozi k avtomehanikom, ki niso zaposleni na uradnih servisih. Seveda pa boste svoje delo morali opravljati vestno in odgovorno, saj lahko v nasprotnem primeru pride do nesreč, česar pa si ne želi nobeden. Tako kot pri veliki večini del, pa je tudi pri delu avtomehanika možnost poškodb, zato je pri delu potrebno biti previden.

Največ izkušenj boste vsekakor pridobili z delom v kateri izmed avtomehaničnih delavnic, kjer vam bodo starejši avtomehaniki lahko izdali skrivnosti te obrti in vas naučili trikov, ki vam bodo pri delu koristili.