delo od doma- primer

Delo od doma

Mnogo ljudi si želi opravljati delo od doma. Takšno zaposlitev lahko poiščete tudi na zaposlitvenih portalih.

 Za delo od doma se odločajo ljudje iz različnih vzrokov. Veliko jih želi delati od doma zaradi različnih vzrokov. Nekateri bi raje delali od doma zaradi majhnih otrok, da bi lahko bili ob svojih starejših sorodnikih, ki potrebujejo občasno skrb oziroma, ker potrebujejo nekoga, da vidi če je vse ok. Marsikdo bi delal od doma tudi zato, ker živijo daleč od urbanihvo, središč in jim je predaleč, da bi se vsak dan vozili na delo v mesto, še večji problem pa je lahko pri ljudeh, ki nimajo lastnega prevoza oziroma vozniškega izpita. Pri mnogih pa je motiv za delo od doma to, da imajo še kakšne druge obveznosti, razporejene čez cel dan, ki pa so bolj kratkotrajne narave, tako da si raje razporedijo delovni čas v več kratkih enot čez dan, tako da v več intervalih vseeno lahko delajo osem ur na dan, vendar nimajo osem ur časa v enem kosu, da bi lahko hodili v službo.

In kakšne vrste dela lahko delamo od doma:

  1. Delo za računalnikom: To so lahko razna programerska dela, grafično oblikovanje, pisanje člankov, knjig,..
  2. Dela domače obrti: Za to vrsto del je dovolj če prijavimo osebno dopolnilno delo, lahko pa delamo tudi preko s.p.-ja.
  3. Obrtna dela od doma: Če imamo doma dovolj prostora in smo strokovno usposobljeni lahko naredimo tudi delavnico in od doma delamo različa obrtna dela, lahko mizarstvo, lesarstvo, oblikujemo lahko keramiko, lahko sestavljamo različne artikle,…
  4. Če pa imamo primerna znanja in lahko dobimo stranke na dom lahko izvajamo tudi različne osbne storitve: masaže, frizerstvo, razna svetovanja za osebo rast ali psihoterapevtske delavnice.
  5. Če smo ekonomisti se lahko odločimo za računovodski servis

Se pa v zadnjem času pojavlja, da je veliko delodajalcev pripravljenih, da delavci lahko delajo par dni v tednu od doma, preostanek pa na sedežu firme. To se uporablja predvsem pri delovnih mestih, kjer se dela z računalnikom. Preko mailov in telefona smo lahko v kontaktu s sodelavci, podjetje pa lahko varčuje na račun potnih stroškov pa tudi poslovni prostori so lahko na ta račun nekoliko manjši, saj razen na sestanki, ni nikoli vseh zaposlenih na sedežu podjetja.

Pa še moja izkušnja z občasnim delom od doma(klik). Pred nekaj meseci sem se zaposlil pri podjetju, ki se ukvarja s spletnimi storitvami. Delo sem našel preko portala Zaposlitev. V začetku sem delal predvsem v pisarni, ko pa sem se naučil osnov sem lahko začel delati z ritmom vsak drugi dan od doma, da imam še vedno občasno ob sebi mentorja, vendar za večino dela, katerega znam upravljati sam, ne potrebujem nadzora in lahko delam sam. Prva prednost, ki jo opazim je, da dneno pridobim eno uro časa na račun vožnje na delo. Tudi jutranje spanje lahko potegnem dobre po ure. Dodatna prednost je, ker imam psa in ko sem doma, ga lahko spuščam ven na vrt, tako da tudi moj pes ceni moje delo od doma. Mi je pa ravno to najljubši način dela, da se kombinira delo od doma in delo v pisarni, saj kljub vsem prednostim dela od doma, kdaj paše tudi sprememba okolja in socialni stik s sodelavci, saj je, po moje, edina slabost dela od doma to, da se lahko hitro zgodi, da nehamo ločevati delo in prosti čas.

Tako vam predlagam, da obiščete zaposlitvene oglasnike in tudi vi najdete svojo zaposlitev, kjer boste lahko delali od doma!