Enostavno do poslovnega računa

Če ste podjetnik, ste se morda že kdaj spraševali o naslednjem vprašanju. Ne le, da imate lahko odprt lasten poslovni račun – celo več le-teh! Pri tem sicer pomeni, da imate s tem več stroškov, saj plačujete vsak račun posebej, a morda je za nekatere to prednost. Odprete ga lahko tudi v tujini, če vam to morda zaradi poslov ali poslovnega sedeža bolj odgovarja. Pogoj pri tem pa je, da imate najmanj enega odprtega še v Sloveniji in da pošiljate poročila o poslovanju preko računov svoji banki. Račun je potrebno tudi prijaviti.

podjetnikSplošno znano je tudi to, da poslovni račun praktično uporablja vsako podjetje, saj se odpre že z registracijo podjetja. Največ razlik se tukaj kaže predvsem v fleksibilnosti, ceni in e-bančništvu. In ker je to skupna lastnost vseh podjetnikov, morajo vsi imeti vsaj en TRR, preko katerega se torej plačuje in prejema denar. Pri ustanavljanju d.o.o. pa se račun odpre na malce drugačen način kot pri s.p., saj se tu ne vplačuje osnovni kapital kot pri prvo omenjenem. Osnovni kapital se vplača na začasni poslovni račun, a bodite pozorni, da boste zraven prinesli tudi družbeno pogodbo, ki jo lahko naredite že na VEM točki. In ker je najpomembneje to, da je vaše poslovanje kar se da enostavno, je uporaba e-bančništva pravi način. Programski vmesniki, ki to omogočajo, se ločujejo na programe, ki delujejo prek spleta ali na namizni sistem podjetja Halcom.

Poslovni računi pa predstavljajo tudi nekatere stroške, saj poslovanje z banko nekaj stane. Zaračunajo se torej: stroški transakcij (od pol do 1 € na transakcijo), nadomestilo za uporabo e-banke in nadomestilo za vodenje računa (od 5 – 10 € na mesec). Vse te informacije so lahko izjemno koristne za vse podjetnike in pa seveda še za tiste, ki se odločate o odprtju povsem svojega podjetja, ko boste poslovni račun morali znati uporabljati tudi sami.