Javna dražba vozil

dražbaV nasprotju od dražbe nepremičnin, je javna dražba vozil veliko bolj donosna, saj kupcu omogoča pridobitev premičnine po izjemno nizki ceni, ki so daleč pod realno tržno vrednostjo. Seznam javnih dražb lahko dobite na različnih spletnih naslovih, preden pa se podate v tovrsten nakup vozila, vas bomo seznanili z vsemi plusi in minusi, ki jih prinaša tovrstno kupovanje vozil.

Javna dražba vozil poteka po principu ostalih dražb: določena je izklicna cena in naslednji minimalni dvig. Ko nihče več ne ponudi višje cene, je vozilo prodano najboljšemu ponudniku, ki mora znesek poravnati na licu mesta. Za nakup vozila na javni dražbi ni reklamacij, zato imate pred samim začetkom postopka možnost si ogledati vozilo in od tudi odstopiti od dražbe, če menite, da vozilo ne ustreza vsem standardom glede na njegovo izklicno ceno.

Če prva dražba ni uspešna, se izvrši druga dražba, kjer mora biti izklicna cena vozila za dve tretjini nižja od prejšnje. Recimo, da je prva javna dražba ponujala vozilo za izklicno 9000 € in to ni bilo prodano,  je na naslednji dražbi izklicna cena 3000 €. Če tudi v tem primeru ni kupca, se izvršba ustavi, saj za razliko od nepremičninskih dražb, premičninam ne pripada tretja dražba, saj se z njenim izkupičkom običajno ne bi poravnali niti stroški izvršitelja, kaj šele dolgovi lastnika vozila.

Javna dražba vozil višjega cenovnega razreda, je odlična priložnost za tiste, ki želite priti do luksuznega avtomobila za malo denarja. Glede na situacijo na trgu, je javnih dražb čedalje več in predvsem take, ki dražijo premičnine, so v veliki večini primerov uspešno izpeljane. Dolžnik običajno uspe poplačati samo del dolgov, zato imajo te dražbe tudi nekoliko grenak priokus, sploh če se postavite v kožo tistih, ki so bili primorani oddati vozilo na dražbo. Ampak to je že druga zgodba.

Seznam javne dražbe vozil si lahko ogledate tukaj.