Javne dražbe nepremičnin v Sloveniji

Tudi v Sloveniji že nekaj let potekajo javne dražbe nepremičnin.  Na teh lahko pridete do nepremičnine po ceni, ki je lahko nižja od realne tržne vrednosti, a to ni vedno zlato pravilo. Tudi razlogi za javne dražbe so zelo različni, ni nujno, da gre vedno samo za zarubljena stanovanja – je pa to gotovo eden izmed bolj pogostih razlogov.

Javne dražbe nepremičnin se največkrat zgodijo zaradi tega, ker trenutni lastnik ni vež zmožen plačevati kredita ali hipoteke. Potem so tukaj še različni postopki likvidacije, stečaji, prisilne poravnave in odprodaja premoženja države… Število javnih dražb letno narašča, vendar se število zainteresiranih kupcev letno zmanjšuje. Razlog za to se skriva v manjši kupni moči prebivalstva ter v presežku ponudbe nad povpraševanjem. Vse je pa odvisno od tipa nepremične, ki je na javni dražbi ter na regijo, v kateri poteka javna dražba.

Za tiste, ki razmišljate o nakupu novega stanovanja, hiše, poslovnega objekta ali zemljišča, so javne dražbe nepremičnin lahko odlična priložnost, saj lahko pridejo do lastne nepremičnine po relativno ugodni ceni. Je pa potrebno redno spremljati obvestila in se morate zavedati,  da bo med potencialnimi kupci vedno lahko nekdo, ki bo ponudil višjo cene od tiste, ki ste jo vi pripravljeni plačati. Javne dražbe so zato nekoliko bolj adrenalinska oblika nakupa, saj ne morete nikoli biti popolnoma prepričani, da boste dejansko postali nov lastnik želene nepremičnine. Ker pa dražba poteka neposredno z vsemi kupci hkrati, je tak način izjemno transparenten, saj omogoča natančen vpogled v dogajanje vsem vpletenimi  hkrati, kar je pri klasični prodaji preko nepremičninskega agenta seveda nemogoče.

Javne dražbe potekajo tako, da je določena izklicna cena, ki jo potem potencialni kupci dvigujejo z dvigom roke, vse dokler nekdo ne ponudi cene, ki je nihče od sodelujočih več ne preseže. Preden nepremičnina postane zares vaša, morate urediti še ostale birokratske postopke.

Preverite prodaja nekaterih starin na ameriških dražbah: