Kaj so Previjalne podloge

Previjalne podloge so različnih dimenzij, odvisno je od tega, kako veliko previjalno mizo potrebujete.

Najpomembnejši sestavni del vsake previjalne mize je njena previjalna podloga. Za njo je značilno da je mehka in oblazinjena in omogoča, da otrok ne lezi na deski. A kaj ko so strokovnjaki prepričani, da v veliko primerov ne potrebujemo ne previjalne pogloge, kakor tudi ne previjalne mize. V stanovanju imamo veliko pripomočkov s pomočjo katerih lahko previjamo otroka in pri tem ne potrebujemo nobene znanosti in nimamo tistoč in enega odpadka ter takšne in drugačne dodatne prevleke, snemljive, za enkrtno uporabo in podobno.

Se zavedate koliko smeti dejansko vsak dan ustvarimo in te podloge nikakor niso potrebne, saj nam lahko za enaki namen služi tetra plenica ali kakšna druga prijetno mehka krpa, katero lahko po uporabi brez težav operemo in pri tem ne onesnažujemo okolja. Naše okolje je do nas zelo prijazno, mi pa z njim delamo na zelo mačehovski način, predvsem smo prevečkrat do njega zelo nevljudni, saj ustvarjamo smeti, katerih dejansko ne bi rabili, a se za to mi odločimo zavestno. Tako ni odveč vprašanje, da se dejansko vprašate, če res vsakokrat potrebujete novo podlogo in koliko vam ta previjalna podloga dejansko pomeni. Razumljivo je, da se uporabi pri previjanju na javnem stranišču oziroma v previjalnici, ko nikoli ne vemo kdo je ležal pred tem na previjalni mizi in kjer je potrebno zaščititi otroka pred mikrobi, nikakor pa slednja ni potrebna v domačem stanovanju, kjer je vse prilagojenu vašemu otroku. Bolj kot razmišljamo, bolj lahko opazimo, da smo potrošniki postali prave ovce, če nam nekdo nekaj narekuje, to naredimo, pa ob tem niti ne pomislimo, če je to sploh prav.

Če bo nekdo rekel, da nujno potrebujemo milijon papirjev, katere bomo polagali pod otroka, bomo to naredili, pa čeprav bo moralo zato pasti ogromno dreves, čeprav bodo morali za to delati otroci v manj razvitih državah. Nam je popolnoma vseeno, saj nam je najpomembneje, da je naš otrok srečen, zdrav in da lahko zanj zapravimo čim več denarja. Slednje razmišljanje je v veliki meri zgrešeno z logiko, a se vprašamo, a dandanes ljudje logiko sploh premorejo, a sploh ramzišljajo s svojo glavo, sploh vedo zakaj jo imajo in kaj njihova glava dela ter čemu je namenjena.

Previjalna podloga v kolikor e odločimo zanjo mora biti iz okolju in otroku prijaznega materiala, pomembno je tudi, da je mehka in ne vsebuje kemikalij. Res je, da velikokrat o zadnjem niti ne vemo, ker se tako bolj ali manj vse stvari belijo s kemikalijami in kako neki potem ne bi imele teh tudi previjalne podloge. Vprašanje je popolnoma na mesto, le odgovor ne vemo, če ga bomo kdaj prejeli in kakšen neki bo. Vsekakor pa je pomembno, da razmislimo in se vprašamo, kaj dejansko želimo in v kakšnem svetu bi naj živel naš otrok. Je prav, da ga navajamo na izobilje, je prav, da ga vsakodnevno razvajamo, mu nudimo maksimalno oskrbo?

Previjalne podloge so nujno potrebne le v javnih straniščih in previjalnicah, kjer nikoli ne vemo, kako čiste so.