Kako najti prvo zaposlitev?

250x250_logoIskanje prve zaposlitve ni nikoli enostavno, saj pred vami v vrsti vedno stoji i ogromno kandidatov z mnogo izkušnjami in referencami, ki so jih dobili preko preteklih delodajalcev in različnih projektov.  A ne glede na to, kdo je vaša neposredna konkurenca, delodajalci cenijo tiste kandidate, ki pokažejo določeno mero iznajdljivosti in kreativnosti, ki kaže karakter posameznika. Kako torej najti zaposlitev, če ste brez izkušenj?

Odlična priložnost so različna poletna študentska dela. Čeprav ta niso priznana kot uradne reference, imate boljše možnosti za zaposlitev s CV-jem, ki je napolnjen z izkušnjami, ki ste jih pridobili z delom preko študentskega dela, kot pa s popolnoma praznim življenjepisom. Kaj naj si vaš bodoči delodajalec misli o vas, če ste ravno diplomirali, a nikoli zares nič počeli? Tudi če so to izkušnje, ki niso neposredno povezane z delovnim mestom, na katerega ste se ravno prijavili, nič zato. V strežbi ste gotovo pridobili izkušnje z delom z ljudmi, degustacije in promocije so vas naučile osnov pospeševanja prodaje, z delom na blagajni ste se naučili delati z denarjem. Morda se vam vse to zdi samoumevno, a verjemite, da so to odlike, ki jih marsikateri kandidat nima.

Če ste že prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje, nikar tega ne pozabite omeniti delodajalcu. Na zavodu je trenutno ogromno različnih razpisov, ki delodajalcu omogočajo lažjo zaposlitev kandidata (oprostitev plačila prispevkov, plačevanje polovičnih prispevkov itd.). Zakaj ne bi tega jasno izpostavili?

Če pa s nimate popolnoma nič izkušenj, stopite  v kontakt s podjetjem in jim v zameno za to, da dobite izkušnje, ponudite brezplačno pomoč. Znanje, ki ga boste ob tem osvojili je neprecenljivo, vsem pa vedno pride prav dodaten par rok! Verjetno vam po opravljeni »praksi« ne bodo ponudili zaposlitve, boste pa gotovo imeli v vašem CV-ju izkušnjo več, ki jo boste lahko s pridom uporabili na vašem naslednjem zaposlitvenem razgovoru.

Dodaj odgovor