On site in off site optimizacija spletnih strani

SEO (search engine optimization) je kratica za izraz optimizacija spletnih strani, ki pa pomeni postopek s katerim se spletni strani izboljša pozicije v iskalnikih (Google, Najdi.si, Yahoo, Bing,…). V Sloveniji več kot 90% ljudi uporablja iskalnik Google.

optimizacija spletnih strani 3Optimizacija spletnih strani je precej zapleten postopek, ki zahteva ogromno znanja in izkušenj. Obstajajo primeri, ko se optimizacija spletnih strani izvaja na nepravilen način, pri tem pa se lahko zgodi, da Google spletno stran kaznuje in odstrani iz svojega indeksa. Iz tega vidika je zelo pomembno, da razmislite kateremu podjetju boste zaupali optimizacijo spletne strani. Dobro je, da se odločite za podjetje, ki ima na tem področju dovolj izkušenj in znanja.

Optimizacija spletnih strani se deli na on site in off site optimizacijo. To pomeni, da se deli na notranjo in zunanjo optimizacijo.

Za on site optimizacijo spletnih strani mora biti spletna stran narejena po vseh SEO pravilih, saj je v nasprotnem primeru potrebno narediti popravke. Vendar ti popravki v večini primerov skoraj nič ne spremenijo izgleda spletne strani, saj gre za popravke, ki jih vidijo le iskalniki, za uporabnika pa je stran skoraj brez sprememb.

Off site optimizacija spletnih strani pa zajema predvsem pridobivanje zunanjih povezav. Te zunanje povezave, pa so povezave iz drugih spletnih strani na vašo spletno stran. Povezave iz drugih spletnih strani pomagajo vaši spletni strani, da jo iskalniki uvrstijo višje med zadetke iskanja.

Pri pridobivanju povezav je potrebno upoštevati vsa SEO pravila, saj lahko Google v primeru nepravilnega pridobivanja povezav vašo spletno stran kaznuje s slabšo uvrstitvijo, ali pa jo celo odstrani iz svoje baze strani. Kazen navadno traja vsaj pol leta, včasih pa lahko tudi več let. Za dobro uvrstitev med iskalnike mora imeti vsaka spletna stran čim več zunanjih povezav. Pridobivanje zunanjih povezav je postopek, ki se nikoli ne zaključi, saj je potrebno povezave pridobivati ves čas.