Poletne ljubezni

Enkrat je dovolj

Ker mladi danes laže uresničujejo svoje želje, ker so svobodnejši, ker jim ni treba biti ob določeni uri doma, ker nad njimi ne bedi strogo očetovo oko, so bolj izpostavljeni raznim tveganjem in nevarnostim. Lahko se je s 16. ali 17. letom prepričati, da si odrasel, odgovoren in veš, kaj je dovoljeno in kaj ne. Teže je to uresničevati v družbi, ki pričakuje od posameznika velika dejanja. Na primer alkohol za vzdušje? Za sprostitev?

Morda morajo mladi zdaj res vse poskusiti, da se znajo odločiti. Vprašanje pa je, ali so vsi tako odgovorni, da vedo, kje je njihova meja. Nedvomno starši vsem ptičkam, ki same ali v jati letajo od kampa do kampa doma in v tujini, zaupajo in so prepričani, da se njihovemu najstniku ne bo zgodilo nič hudega. Večini se res ne, so pa tudi izjeme. In največkrat je dovolj en sam nepremišljen korak vstran.

Poletna ljubezen – iluzija

Luna in morje se v zadnjih desetletjih nista spremenila, prav lepo je v dvoje sedeti na plaži in sanjariti, si morda drzniti še kaj več.

Veliko mladih išče na morju le odklop, beg iz realnega sveta. Brezglavo se spuščajo iz ene spolne avanture v drugo. Pogosto spadata k taki vrsti vedenja tudi opijanje in uživanje drog. Radi pozabijo tudi na osnove varne spolnosti in se delajo, kot da spolno prenosljivih bolezni ni. Ginekologi žal ugotavljajo, da jih je čedalje več. To pa je manj sončna plat počitnikovanja mladih.

Odgovorno pri dvajsetih

Težko je predvideti, kdaj je mladostnik dovolj zrel za samostojne počitnice, kdaj se zaveda odgovornosti in se ne pusti zapeljati starejšim in bolj izkušenim. To bi morali vedeti starši. Če ne morejo povsem zaupati otroku, naj ga obdržijo doma ali skupaj z njim izberejo destinacijo, ki je najmanj nevarna. Boljša je prva zamera kot tako ali drugače uničeno življenje.

Mladi zdaj zgodaj telesno dozorijo, zato se počutijo odrasle in si želijo čim več svobode, češ da lahko sami sprejemajo odločitve. Njihova odraslost pa je le telesna, torej navidezna. Poleg pubertete, ki je proces telesnega dozorevanja, poteka še adolescenca, ki pomeni duševni in socialni razvoj. Obdobje adolescence je precej daljše od obdobja telesnega dozorevanja in traja še kar nekaj let po tem, ko je puberteta končana.

Psihologi poudarjajo, da so dvajseta leta tista meja, ko se zna mlad človek pametno odločati in razlikuje med pastmi in frajerstvom. Mogoče je meja postavljena visoko in bi jo lahko za leto ali dve spustili, vsekakor pa je malo petnajstletnikov toliko odraslih, da bi se izognili vsem pastem sanjskega dopusta in čudovitim večerom v dvoje na plaži. Tudi zdaj se zaljubljajo na prvi pogled in tudi zdaj lahko traja njihova ljubezen do odhoda vlaka, letala ali avtomobila. Prav tako lepa je, kot je nekoč bila, in taka naj ostane za vse prihodnje rodove.