Toplotne črpalke in klimatske naprave

Toplotne črpalke postajajo vedno bolj priljubljene, ob boku pa so jim tudi klimatske naprave. Oba tipa naprav skrbita za ogrevanje in ohlajanje naših prostorov, čeprav se med seboj kar precej razlikujejo. Klimatske naprave delujejo s pomočjo spreminjanja agregatnih stanj plinov, topel zunanji zrak ohladijo, prefiltrirajo in ga pošljejo v prostor. Marsikdo ni navdušen nad delovanjem klim, v družbi še vedno veljajo vraže in prepričanja, da klima za svoje delovanje porabi ogromno električne energije, a sploh ni tako. V razbeljenem stanovanju pa bi bili veliko manj produktivni, kot bi bili v zmerno ohlajenih sobanah.

Največja napaka pri nakupu klimatskih naprav je ta, da ljudje kupijo najcenejšo napravo na trgu, nato pa z njo niso zadovoljni. Pri nakupu klim se ozirajte za znanimi proizvajalci, ti vas ne bodo pustili na cedilu. Eden izmed najbolj znanih proizvajalcev klima naprav je proizvajalec Toshiba. Za srednje veliko stanovanje v bloku, recimo temu 60m2 boste klimo lahko dobili že od 600-800€. Cena je odvisna od modela, moči in pa marž proizvajalca, lahko kupite tudi veliko dražjo klimo, vendar bo taka zadostovala.

Ohlajate pa se lahko tudi s pomočjo toplotne črpalke, te za bloke niso najbolj primerne, so pa izredno dobre za vse hiše. Za svoje delovanje potrebujejo sicer nekaj pogojev in tudi niso najtišje, a to naj vas ne odvrne od nakupa. Toplotne črpalke so ene izmed najbolj učinkovitih naprav na trgu. Zrak ogrevajo in ohlajajo s skoraj nično porabo energije in čeprav je začetna investicija precej visoka, se vam omenjen nakup povrne v kratkem času. Splet vam omogoča zelo hitro dostopnost do podatkov, zato vam ne bo težko dobiti vse kar želite vedeti o ogrevanju in ohlajanju. Najbolje bo, če kar pokličete v katero izmed trgovin, ki se ukvarja s prodajo omenjenih izdelkov, saj vam bodo tam zaposleni kar najbolje svetovali.