Toplotne črpalke za sanitarno vodo

toplotne črpalke 1Toplotna črpalka je ekološko najprijaznejši in energetsko najcenejši način ogrevanja prostorov in/ali sanitarne vode. Za svoje delovanje porabi okoli 30% električne energije iz elektro omrežja, okoli 70% pa jo dobi neposredno – brezplačno iz okolice.

Priprava tople vode s toplotno črpalko je v primerjavi z drugimi viri energije mnogo bolj ekonomična. S sanitarno toplotno črpalko lahko ogrevamo vodo za gospodinjske potrebe, zaradi hladilnega učinka pri delovanju pa jih lahko uporabimo tudi za hlajenje v kleteh. Toploto, ki jo potrebujejo za delovanje, odvzamejo okoliški vodi, zraku ali zemlji in s pomočjo dodatne električne energije segrevajo vodo. Toplotne črpalke za sanitarno vodo so najprimernejše in imajo najboljši izkoristek ravno v poletnih mesecih, ko je največja poraba tople vode, zunanji zrak, ki ga toplotna črpalka pobira, pa je topel. V dobro izoliranih hišah je za ogrevanje priporočljiva uporaba kombinacije električne energije in energije okolice s pomočjo toplotnih črpalk. Z izrabo električne energije, pridobljene zgolj iz obnovljivih virov, temelji ogrevanje s toplotno črpalko 100 % na obnovljivih virih energije, kar zmanjšuje porabo fosilnih goriv in emisij CO2.

Predvidena življenjska doba sanitarnih toplotnih črpalk je od 15 do 20 let, v nekaterih primerih celo daljša, zato se nakup, kljub malo večji začetni investiciji, splača, saj so prihranki na dolgi rok zelo veliki.