Umetnost za otroke ali art for kids

Otrok z opazovanjem in doživljanjem umetniških del pridobi na razvoju kreativnosti, oblikovanju vizualnega mišljenja, širjenju obzorja, bogatijo se njegove predstave o svetu, preko umetnosti se vzpostavljajo tudi pozitivne socialne interakcije in komunikacija. Tako lahko rečemo, da umetnost pomaga pri razvoju celotne človekove osebnosti. Pri tem otrok pridobi tudi na lastnih izkušnjah, igri, aktivnostih v harmoniji z opazovanjem, gibanjem in uporabo vseh čutil. Zato je vsak obisk kakšnega muzeja ali galerije zelo dobrodošel pri odraščanju in razvoju otrok. Pri tem pa se postavlja vprašanje, kdaj začeti voziti otroke v te umetniško-kulturne ustanove. Pravijo, da je dobro že pred šolo, vendar se ne gre toliko za postavljanje starostne meje, temveč predvsem za različne načine seznanjanja z umetnostjo oziroma različne cilje, ki si jih lahko postavljamo v skladu z otrokovo starostjo in zmožnostmi.

Seveda pa je potrebno otrokom abstraktni svetu umetnosti in kulture predstaviti na njim razumljiv način. Zato se otroke skozi muzeje in galerije najpogosteje vodi prek raznovrstnih delavnic, igre vlog, kot denimo vživljanja v vlogo umetnika in arheologa, čutnih doživetij ali pripovedovanja zgodb.

Umetnost za otroke oziroma art for kids je za otroke zelo zanimiva, saj lahko s pomočjo umetniške kreativnosti izražajo svoje sposobnosti, čustva, domišlijo na različne načine, in sicer s pomočjo risanja, slikanja, ustvarjanja glasbe, gledališča,…

Za začetek se lahko otroci naučijo umetniškega izražanja tudi na spletu. Obstaja kar nekaj spletnih strani, ki ponujajo art for kids. Na teh spletnih straneh lahko najdete različne slike, opisane postopke, videoposnetke, aplikacije kako narisati sliko, ustvariti kašno podobo, zgraditi kakšno stvar, ipd. Otroci se lahko s pomočjo teh spletnih strani naučijo umetniškega izražanja, razvijejo svoje sposobnosti kreativnosti ter si zelo poučno zapolnijo prosti čas. Svoje otroke lahko vpišete tudi v umetniške šole ali pa na razne tečaje na katerih se poučuje umetnost skozi teorijo in praktičen del.