Zakaj je čiščenje prezračevalnih sistemov nujno?

Slabo očiščeni in nevzdrževani prezračevalni sistemi lahko povzročijo kopico bolezni in še dodatno poslabšajo bolezensko stanje tistih, ki trpijo za različnimi pljučnimi obolenji. Zato je čiščenje prezračevalnih sistemov nujno, sploh v javnih prostorih, ki pa so tako ali drugače pod rednim nadzorom različnih inšpektoratov.

čiščenje prezračevalnih sistemovČiščenje prezračevalnih sistemov mora potekati redno, saj boste samo tako lahko prepričani, da je zrak v prostoru brezhiben in nenazadnje boste tudi podaljšali življenjsko dobo naprave. Prezračevalni sistemi so pljuča vsake stavbe, delujejo kot filter med zunanjim in notranjim svetom in ko se ta „zabaše“ se pojavijo problemi. Sprva jih ne boste niti opazili, morda bo zrak v zaprtem prostoru nekoliko bolj neznosen, a boste zanj gotovo našli verjeten razlog. Ko pa bo postalo že tako nevzdržno in končno poklicali mojstra, ki se ukvarja s čiščenjem prezračevalnih sistemov, vas bo gotovo kap, ko boste videli umazane in črne filtre, prah v kosih, ki se je toliko let nabiral po ventilacijskih kanalih. In ja, točno tak zrak ste vi zadnja leta vdihovali!

Eden izmed najslabše očiščenih prezračevalnih sistemov je gotovo kuhinjska napa. Vsi jo imamo doma, nihče pa zanjo ne skrbi tako, kot bi moral. Raziskave kažejo, da je treba čiščenje prezračevalnih sistemov, ki so v prostorih, kjer se pogosto nabira maščoba, prečistiti vsaj 1-krat letno, v gostilnah in drugih obratih pa je čiščenje potrebno izvajati enkrat na 3 mesece. Kdaj pa ste vi očistili vašo kuhinjsko napo? Enako velja za klimatske naprave, pri katerih se filter ne menja po priporočili proizvajalcev.

Generalno čiščenje prezračevalnih sistemov vedno zaupajte strokovnjaku, sploh v večjih objektih,  za katere se ne spomnite isto natančno, kdaj so bili nazadnje očiščeni (če sploh!). V takih primerih se pogosto zgodi, da se dokumentacija niti ne ujema več z dejanskim stanjem objekta, kar lahko povzroči dodatne sive lase,  a verjemite, da bo potem vaš prezračevalni sistem kot nov!